Zobna poliklinika Kranj

Dejavnosti

Pedontologija

Pedontologija je področje dentalne medicine, ki se ukvarja z otroškim in preventivnim zobozdravstvom, specialista otroškega in preventivnega zobozdravstva zato včasih imenujemo tudi pedontolog.

Delo z najmlajšimi in njihovimi starši zahteva od pedontologa in njegovih sodelavcev veliko potrpežljivosti, saj je z otrokom še pred pregledom potrebno zgraditi odnos, ki temelji na veliki meri medsebojnega zaupanja. V ta namen vas prosimo, da pred pregledom otroka ne strašite z obiskom pri zobozdravniku, prav tako pa ne izpostavljate bolečine, saj s tem zobozdravniku neizmerno otežujete delo.

Ko se z otrokom pogovarjate o obisku zobozdravnika, uporabljajte čim bolj slikovite prispodobe. Namesto vrtalnega stroja in svedra raje recite, da ima zobozdravnik metlico, s katero pomete zobe, prav tako ima na voljo tuš, s katerim zobke stušira, in vetrček, s katerim popiha po zobkih in jih po pometanju osuši.

Če boste otroku še pred obiskom govorili ''Saj ne bo nič bolelo'', bo bolečina edino, o čemer bo otrok razmišljal. To je podobno, kot če bi vam nekdo rekel, da ne razmišljajte o čokoladi - na kaj ste ravnokar pomislili? Na čokolado! Koliko in kdaj bo bolelo, ve zobozdravnik, in dovolite mu, da bo na to otroka opozoril sam.Poleg najmlajših se pedontolog ukvarja tudi z večjimi otroci in mladostniki, ki potebujejo nekoliko zahtevnejšo obravnavo. V okviru preventivega dela pedontolog izvaja individualna svetovanja staršem v obdobju prvega in tretjega leta otrokove starosti. Pedontolog koordinira in se vključuje tudi v delo in vsebine, ki jih sicer izvajajo strokovni delavci Preventivnega centra.


 Avtorstvo plakata na sliki: Rdeči križ SlovenijeE POŠTA:  pedontologija@zd-kranj.si