Zobna poliklinika Kranj

Dejavnosti

Zobna in čeljustna ortopedija

Zobna in čeljustna ortopedija je posebna veja dentalne medicine, ki svojo pozornost posveča preprečevanju in zdravljenju zobnih in čeljustnih nepravilnosti, ki lahko nastanejo v času rasti in razvoja naših zob, čeljusti in obraznih kosti. Specialistu zobne in čeljustne ortopedije rečemo tudi ortodont.

Rast in razvoj obraza, čeljusti in zob sta odvisna od generičnih dejavnikov in od dejavnikov okolja. Odkloni od normalnega razvoja običajno povzročijo nastanek kompleksnih nepravilnosti (malokluzij), ki jih opredelimo kot odstopanja od normalnega griza v različnih smereh.

Idealen ali normalen griz je sicer stanje, pri katerem so vsi zobje v anatomsko pravilnem položaju in v fiziološko optimalnem stiku z zobmi nasprotnega zobnega loka ter nemoteno delujejo v skladu z ostalimi komponentami žvekalnega sistema. Lahko rečemo, da je idealen griz neke vrste teoretični pojem, saj je med prebivalstvom zaznan le izjemoma. Kljub temu pa ostaja cilj vsakega ortodonta doseči čim bolj pravilno oblikovano in skladno delujoče zobovje v ubranosti z estetskim videzom obraza.


Vir fotografije: Mojca V. Vagner

Več na temo zobne in čeljustne ortopedije si lahko preberete tukaj. Besedilo na povezavi je last Katedre za čeljustno in zobno ortopedijo Medicinske fakultete v Ljubljani.


E POŠTA: ortodontija@zd-kranj.si