Zobna poliklinika Kranj

Dejavnosti

Endodontija in zobne bolezni

Endodontsko oziroma koreninsko zdravljenje zoba se je v zadnjem desetletju razvilo v visokotehnološko vejo zobozdravstva.

Specialist endodont pri svojem delu uporablja operativni mikroskop, s katerim si lahko prikaže vse podrobnosti raznolike in kompleksne zgradbe koreninskih kanalov, ki jih s prostim očesom ni mogoče videti. Čiščenje in oblikovanje koreninskih kanalov izvaja s strojnimi, nikel-titanovimi inštrumenti; te inštrumente odlikuje visoka elastičnost, ki omogoča čiščenje in širjenje tudi tistih kanalov, ki so nemalokrat močno ukrivljeni.

Endodont odstranjuje bakterije iz korenin zoba z močjo ultrazvočne vibracije dezinfekcijskih tekočin, kar je uspešno nadomestilo za sicer dolgotrajnejšo klasično aplikacijo zdravila, ki jo izvajajo splošni zobozdravniki.


Vir slike: www.aae.org

Polnitev očiščenih in razširjenih korenskih kanalov nato izvede s pomočjo metode, ki natančno zatesni tudi težje dostopna in podvisna mesta.

S svojimi inštrumenti lahko endodont pomaga tudi pri odstranjevanju tujkov, ki se med zobozdravstvenimi posegi poškodujejo in obtičijo v koreninskem kanalu.E POŠTA: endodontija@zd-kranj.si